Nyitóoldal   |   SZÍN  |   SZÍNKOMMUNIKÁCIÓ   |   Tartalom 
 
 
 
 
1.1.2.7.

Szelektív fényelnyelés
 
 
Az anyag szelektív (v. spektrális) fényelnyelési képessége azt fejezi ki, hogy a felület nem veri vissza a ráeső összes fényt, hanem –szelektív módon– a spektrum egyes részeit visszaveri, más részeit elnyeli. Az anyag e képességét szelektív vagy spektrális visszaverésnek is mondhatjuk. (Absorption)
A köznyelvben az anyagnak ezt a felületi tulajdonságát nevezzük színnek.

Természetes nappali fényben a fehér felület a fény nagy részét visszaveri, a fekete majdnem mindent elnyel, a szürke a fény egy részét elnyeli – de mindegyik esetben azonos arányban történik az elnyelés–visszaverődés.

Fényelnyelés és visszaverődés
Fehér, szürke és fekete felület fényelnyelése ill. visszaverése
(A beeső fény természetes és polikróm)


A tárgy színe annak a fénynek a keveréke, amit a felület nem nyel el, hanem visszaver. A sárga felület kéket nyel el, a vörös felület türkizkéket, a bíborvörös felület zöldet, stb.

A visszavert fény-alkotórészek hozzák létre a felület színét, ami ezek szerint attól is függ, milyen összetételű fény esik rá. Egy világos színű felület a fényt nagyobb arányban veri vissza, mint egy sötét. Pl. a rózsaszín 60%, a barna kb. 15%, a tiszta kék kb. 20%, a legfehérebb pigment (a titán-dioxid) a fény 93%-át, a fekete aszfalt kb. 5%-át veri vissza.
(Majoros 1998:16; Feisner 2006:89)

Szelektív fényelnyelés
Barna és rózsaszín természetes fényben: a barna felület több,
a rózsaszín kevesebb fényt nyel el,
de mindkettő relatíve több vöröset ver visszaA bíbor ...
különösen érdekes, mert nem spektrumszín, a szivárványban nem szerepel, nincs hullámhossza, vagyis nincs monokromatikus bíbor! Csak színkeveréssel (vörös + ibolyakék), vagy a napfényből a zöld „kivonásával” lehet előállítani.

Bíbor
Balról érkezik a felbontott napfény, ebből kitakarjuk a zöldet.
Középen a gyűjtőlencse. Az összegezés eredménye: bíbor.

Bíbor
A bíbor szín érzékelése: polikróm fények színkeveréke,
a bíbor felület csak a zöldet nyeli elInfravörös szűrővel készült fotók
A természetes fényelnyelés jelensége okozza az infravörös fotók különös hatását. Az infravörös (infrared, IR) szűrővel készült kép érdekessége, hogy rajta a nyári növényzet olyan fehér mintha vastag hótakaró fedné az ágakat. Az ég egészen sötét, és a felhők, távoli tájak sokkal élesebben látszódnak, mint a hagyományos módon készült képeken.

Infravörös fotó
A két kép ugyanarról a helyről készült, pár perces különbséggel.
A jobb oldali képnél infravörös szűrőt használtak.

A fehér lombozat magyarázata: a növényi klorofill elnyeli a spektrum két végén lévő rövid és hosszú hullámokat (a kéket és a vöröset), de visszaveri a zöldet és sárgát – ezért látjuk (normál körülmények között) a növényt zöldnek. A klorofill az infravörös sugárzást nem nyeli el, hanem visszaveri. A látható sugarakat az infraszűrő nem engedi át, a tereptárgyak pedig kevesebb fényt vernek vissza az infravörös tartományból, mint a klorofill, ezért látszik a növény a legvilágosabbnak, vagyis fehérnek.

A hosszabb hullámok, így az infravörös sugarak is, jobban megtartják az irányukat, mint a rövidhullámú (kék színt eredményező) sugarak, ezért még párás időben is jól látszanak a távoli tárgyak, pl. felhők, hegyek. Derült időben a levegőben kevés az infra-, annál több a rövidhullámú sugárzás, ezért olyan sötét a kék ég az IR-szűrős képeken.
(Bernolák 1981:110; Infravörös fényképezés)

Színszűrőkről» Szubtraktív színkeverés

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Absorption (electromagnetic radiation) - Wikipedia

Bernolák:
A fény

Feisner:
Colour

de Grandis:
Teoria e uso del colore, 53.p.

Infravörös fényképezés - Wikipedia

Király:
Általános színtan és látáselmélet

Majoros:
Belsőterek világítása

Nemcsics:
Színdinamika

Szelektív fényelnyelés
« Színes megvilágítás
Árnyékjelenségek »
13.
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Erről a weboldalról  |  Tartalom (Site map)  |  Magamról  |  Jogi nyilatkozat  |  Email  | 
Utolsó tartalmi frissülés: 2015.06.30.