Nyitóoldal   |   SZÍN  |   SZÍNKOMMUNIKÁCIÓ   |   Tartalom 
 
 
 
 
2.2.7.

Ünnepek
 
 
Az ember az időt ciklusokra tagolja: a legfontosabb ciklus a nappalok és éjszakák váltakozása. A fény és sötétség, – a fehér és fekete – igen ősi élményünk, és nem csak az emberé, hiszen az élőlények többsége érzékeli a fény változását. Az időt valamennyi társadalom további ciklusokra bontja. Éveket, évszakokat, holdhónapokat különböztet meg, a mezőgazdasági tevékenységet folytató közösségek életében szekvenciát jelent a munka, a vetés, aratás, szüret ideje. A hagyományos (sokszor archaikus) közösségi rítusok, szertartások, alakoskodó felvonulások, továbbá a vallási élet és a világi társadalom számos ünnepe – mind a végtelen időt tagolja. Az időből kiemelkednek a családi élet nagy fordulópontjai (születés, házasságkötés, gyász) is. (Katona 2009:38)

Az emlék, emlékezés lényegi része mindenfajta ünnepnek. Az emlékezetességet szolgálják a külsőségek, a látvány és benne a színek. (S.Nagy 1999:37)

Alakoskodó felvonulás
Mohács, Busójárás (február)
Kép forrás:
http://telbucsuztato.blogspot.hu/2008_09_01_archive.html

Lényegi tartozékai az ünnepnek a különleges tevékenységek (felvonulás, játék, tánc, akusztikus hatások), a színes-díszes ruhák, jelmezek, maszkok, ékszerek, hajviseletek, speciális tárgyak és ételek, melyek szinte minden vonatkozásban eltérnek a hétköznapiaktól. Az ünnepi viseletek, eszközök (zászlók, lampionok, maszkok), és díszek (karácsony, szilveszter, farsang, bálok kellékei) szinte semmi másra nem használhatók, csak az adott ünnepi alkalomra. A hétköznapoktól az ünnep abban is eltérhet, hogy a máskor szigorú társadalmi, vallási tilalmak feloldódnak egy rövid időre.

A külsőségek hangsúlyozzák és kifejezik az ünnep esztétikáját és szimbolikus jelentőségét. A színesség és a díszek tobzódása jól megfigyelhető azokban a közösségekben, ahol a hétköznapi élet amúgy igen „szürke” és a munka nehéz. (Morris 1997:108)

Az ünnep látványvilágát a szín, fény, dísz, virág, a csillogás, és gazdag anyaghasználat emeli ki. „Az ünnep színei a szemnek is örömet szereznek …”


Néhány példa:

Szín és fény
A barokk korban a koronázási ünnepségeken, főúri esküvőkön a kertet lampionok, fényfüzérek díszítették. A lakomákon színes cukorból készült állatszobrokat szolgáltak fel, a mai ünnepi torták marcipánfiguráinak „elődeit”. A korabeli török tulipánünnepen nemcsak a színes tulipánokban, hanem a köztük elhelyezett színes lámpákban is gyönyörködtek az előkelő látogatók. (Surányi 1985:312)

Tűzijáték
A pirotechnika Kínából származik, a „tüzes nyíl” először a távoli jeladás és a haditechnika eszköze volt, majd szórakoztató látványosság lett. Európában a reneszánsz kortól vannak adatok a tűzijáték használatára, Magyarországon a 16.században már írott emlékek vannak róla. A barokk kor különösen kedvelte az ilyen látványosságokat, igyekeztek minden érzékszervet egyszerre stimulálni. A Reformkorban piros-fehér-zöld színű petárdák játékában gyönyörködtek, a látványosságot már akkor is a Gellért-hegyen rendezték. (Kovács Á. 2001)
A tűzijáték évszázadok óta tartó népszerűsége bizonyítja, hogy a mozgó, színes fények, a „koreografált tűz”, erős és vonzó ingerek, az emberi szem alig tud betelni velük.

A színeket különböző vegyületekkel érik el: a vöröshöz stronciumot (Sr) és ennek vegyületeit használják; a narancshoz kálcium (Ca); a sárgához nátrium (Na); a zöldhöz bárium (Ba); a kékhez réz (Cu); a fehérhez pedig alumínium (Al), magnézium (Mg), titánium (Ti), vagy antimon (Sb) vegyület szükséges. (Pyrotechnic colorant)


Színes bálok
Magyarországon a 18.század végén tört ki a „bálőrület”, és a 20.sz. közepéig tartott. Minden alkalmat megragadtak: éves ünnepek báljai (újév, farsang), névnapok (Anna-bál, Erzsébet-bál), nagyobb munkák vége (arató-, szüreti bál), foglalkozások (jogász-, tűzoltó-, vargabál), stb. A színek is jó apropót jelentettek a bálozáshoz: voltak fehér, kék, piros bálok, melyeken a szín köré rendezték a toalettet és a dekorációt. Pesten 1902-ben volt egy híres vörös bál az Operában: a résztvevőknek a piros valamilyen árnyalatában kellett megjelenniük. (Magyar Tánczok Estje)


Karneválok

A mai karneválok közvetlen őse az ókori Róma Szaturnália ünnepe, melynek már akkor is hosszú múltja volt. A téli napforduló idején napokig tartó lakomák, tánc, alakoskodó felvonulások zajlottak, ez idő alatt felcserélődött az úr és szolga szerepe is. (A Szaturnáliák „maradványának” tekintik ma a Szilveszter-éjszakát.) (Lerner 2009)

A világ nagy karneváljai extrém színességükkel is kitűnnek, mint a Karibi térség parádéi, a riói karnevál (február), a francia kultúrájú New Orleans-ban tartott Mardi Gras (márc.8.), stb. A karneváli jelmezek készítői bőven merítenek közösségük hagyományaiból: a rióiban felismerhetőek az őslakosság madártoll díszei, másutt a volt gyarmattartók viselete és a behurcolt afrikaiak ősi rítusai.

Brazilia
Riói karneváli jelmez Az előkép: amazóniai (kajapo)
indián tolldíszekkel
Kép forrás:
1. http://archive.indianexpress.com/picture-gallery/rio-carnival/753-1.html
2. https://medihal.archives-ouvertes.fr/medihal-00568605/en/

New Orleans, Mardi Gras
Bíbor, zöld és arany a karnevál hivatalos színei
Kép forrás:
1. http://www.whats4eats.com/holidays/mardi-gras-recipes-traditions
2. http://www.picswallpaper.com/download/beautiful-mardi-gras-masks-wallpaper/

Velence híres farsangi jelmezeit a város fénykora ihleti, de egy valójában sosem létezett „történelmi” stílust teremtettek a kreatív velencei polgárok: barokkos gazdagság, fantáziadús formák, díszek és a kifinomult színek ejtik ámulatba a turistasereget minden év februárjában.

Velencei karnevál
Sosem volt „történelmi” stílus...
Kép forrás:
http://www.venedig.com/VenedigAZ/VenedigKarneval/carnevale.htm

Írországban St. Patrick napján (márc.17.) minden zöldbe borul, még az ételek is, Hollandiában a király/királynő ünnepén (ápr.30.) ami csak lehet, narancsra vált, és ilyen színű ételeket fogyasztanak.

Az írek ünnepe: St. Patrick napja
Bolondos zöld jelmezek és ételek
Kép forrás:
1. https://www.kolektiva.com/ro/st-patrick-s-day-la-dublin-zbor-4-nopti-cazare
-hotel3-309.html
2. https://www.flickr.com/photos/alvin_ang/4436239776/
3. http://alphamom.com/family-fun/holidays/st-patricks-day-cupcakes/

Hollandia ünnepe: A király / királynő napja
Bolondos narancs jelmezek és ételek
Kép forrás:
1. http://www.eurotours.com.mt/kportal/portal.asp?module=tours&mode=
detail&id=986
2. http://www.meetup.com/expatsonamission/events/61891112/
3. http://amsterzanne.blogspot.hu/2010_04_01_archive.html


Holi
Mind között a legszínesebb fesztivál Indiában a Holi ünnep, ami egyben a színek ünnepe, vagy inkább orgiája. A hinduk hagyományos télbúcsúztatása során mindenki színes porokat szór, színes folyadékot öntöz magára és a közelében állókra. A festékanyagok gyógynövényeket tartalmaznak, így elképzelhető, hogy egészségvarázslás lehet a szokás eredete. Az ünnep során speciális édességeket esznek és tüzeket gyújtanak. Március elején erre a pár napra még a kasztok közötti éles elkülönülés is megszűnik. (Holi)

India: Holi ünnep
Gyerekek és öregek, nők és férfiak színes porokat szórnak egymásra
Kép forrás:
1. http://www.scholastic.com/browse/article.jsp?id=3755952
2. http://21region.org/news/world_news/28580-prazdnik-krasok-14-foto.html
3. http://hinduism.about.com/od/holifestivalofcolors/fl/Holi-By-Swami-
Sivananda.htm
4. http://china.org.cn/photos/2010-03/02/content_19500692_8.htm


A színekben tobzódó karneválok a fény várásához, a tavasz kezdetéhez is kötődnek, az erős színekkel siettetjük a téli szürkeség elmúlását. Az ünnepi rendezvények látvány-világában érvényesül a szukcesszív (időbeli) kontraszt, mert a színhasználat eltér a hétköznapitól, sokkal élénkebb és persze a piros leggyakoribb...

A színkommunikáció egyik legősibb megnyilvánulása az ünnepek, a közösség által fontosnak tartott események színekkel való kiemelése, emlékezetessé tétele, ezzel identitásuk erősítése.

A szürke hétköznapokat a piros betűs ünnepnapok szakítják meg.

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Holi - Wikipedia

Katona:
Az agy fejlődésének kultúrtörténete

Kovács Á.:
Játék a tűzzel

Lerner:
Fesztiválok, karneválok, ünnepek, parádék

Magyar Tánczok Estje

Morris:
Az emberállat

Pyrotechnic colorant - Wikipedia

S.Nagy:
A látvány, amelyben élünk

Surányi:
Kerti növények regénye

Ünnepek
« Heraldika
Színház »
102.
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Erről a weboldalról  |  Tartalom (Site map)  |  Magamról  |  Jogi nyilatkozat  |  Email  | 
Utolsó tartalmi frissülés: 2015.06.30.