Nyitóoldal   |   SZÍN  |   SZÍNKOMMUNIKÁCIÓ   |   Tartalom 
 
 
 
 
1.3.4.4.

Festékrendszerek
 
 
Az utóbbi évtizedekben egyre több szín között élünk, és a „szín-étvágy” egyáltalán nem csökken, az élet számos területén (ipar, háztartás, reklámok, öltözködés, hobbi) elvárjuk a nagy színválasztékot. Az ipari gyakorlatban ezért olyan festék- rendszereket dolgoztak ki, amelyek standard színeket, állandó minőséget és a használatot megkönnyítő segédeszközöket egységes, komplex rendszerben nyújtanak.

Festékrendszer
Különböző (ipari, építészeti külső- és belsőtér, fa, fém, nyomda, textil, hobbi stb.) feladatokra előállított több komponensű anyag, melynek csak egyik alkotórésze a színt adó pigment. A célfeladattól* függően több más fontos összetevőjük is van (szigetelő, száradást gyorsító, felületvédő stb.), ezért nevezik ezeket rendszereknek.
* Célfeladat lehet: kültéri, beltéri, fa, fém, lazúr, dekorációs, víz vagy oldószeres, különböző védőfesték, ...

A pigmentekkel és festékekkel szemben követelmény a fény-, időjárás-, víz-, és vegyszerállóság, a mechanikai tartósság, és persze a színtartósság. Alapkövetelmény a környezet- szennyező és mérgező anyagok kerülése. A modern ipari festékek általában megfelelnek ezeknek és még egyéb speciális műszaki követelménynek is.

A festékek vegyi összetételének minden (ipari, művészeti, hobbi) területen nagy jelentősége van. Például egy festményen különféle kémiai tulajdonságú festékanyagok érintkezhetnek egymással, és ilyenkor módosulhatnak a színek, pedig a művészeti alkalmazásban fontos szempont, hogy több száz évig is megőrizzék színüket.
A hobbifestéket amatőrök és gyerekek használják, itt tilos bármiféle veszélyes összetevő.

A nemzetközileg elterjedt festékrendszerek közül az amerikai Pantone és a német RAL rendszereit mutatjuk be röviden. Mindkét rendszer kiindulása egy-egy nagy színminta- gyűjtemény volt, mely a további fejlesztések alapja lett.

A festékrendszer nem azonos a színrendszerrel (Color Order System, COS), bár lehet közöttük kapcsolat. A festékrendszer hivatkozhat a színrendszerekre és viszont, de egészen más a funkciójuk.


Pantone
Pantone Matching System (PMS), USA

A New Jersey állambeli kis cég kezdetben (1960-as évek) kozmetikai cégek számára gyártott színkártyákat, majd egyéb ipari alkalmazásokra is fejlesztett festékeket, és ezek színmintáit forgalmazta. Ma elsősorban a grafikai- és nyomdaipari festékek piacvezetőjeként ismert, de előállít festékrendszereket pl. a divat és textilipar számára is.

Pantone festékrendszer
Színkártya csomag


A „Pantone Guides” összefűzött, nyomtatott színkártya csomag, benne egy színnek több árnyalata, és ennek standard CMYK összetevői vannak feltüntetve. A kártya legyezőszerűen nyílik, a különböző árnyalatokat (tint) áttekinthetően, egymással összehasonlítva lehet válogatni.

A Pantone ma 13 alappigmentet, plusz fehéret és feketét tartalmaz, továbbá vannak metál és fluoreszkáló festékeik is. A színkártyák a napfény UV sugarai hatására enyhén megsárgulnak, ezért időnként cserélni kell őket, ha tökéletes színmintákra van szükségünk.

Mivel CMYK keverékből nem lehet igazán ragyogó zöldet, ill. narancsot előállítani, ezért kifejlesztették a Hexachrome (Hatszín-) rendszert: a CMYK-t kiegészítették a G (green, zöld) és O (orange, narancs) alapszínekkel (CMYKOG).

Hatszínnyomás
A Pantone Hexachrome alapszínei

A színminták számítógépes grafikai és DTP programokból (Adobe Photoshop, Adobe InDesign stb.) is elérhetőek, ahol közvetlenül leolvashatók CMYK, RGB és egyéb színadataik. Megjegyzendő, hogy nem minden RGB színt lehet kinyomtatni (Színterjedelem), és nem minden direkt színt lehet CMYK keverékként előállítani. A direkt (spot, solid) színt a nyomtatás előtt keverik ki a megfelelő alapszínekből, és nem a CMYK (process szín) színpontjaiból állnak össze a papíron.
» Színes nyomtatás

A színes nyomtatás vizuális hatása függ a festék típusától és a nyomathordozótól (ez többnyire papír), amire felviszik a festéket. A papír lehet fényes (mázolt, coated, C), mázolatlan (uncoated, U) és matt (M). (Bann 2007:116)

A Pantone számokkal jelöli színeit, pl. egy mélykéket így: Pantone 294, ugyanennek a színnek CMYK értékei: 100-56-0-18.5 (100 egység ciánkék, 56 magenta, 18.5 fekete, sárgát nem tartalmaz). A direkt szín betűjele jelzi, hogy mázolt (C), nem mázolt (U) vagy matt (M) az adott szín (pl. Pantone 294 U). A Pantone metálfényű színeinek számozása a 871-nél kezdődnek.

A Pantone világszerte elterjedt festékrendszer, de az Európában használatos CMYK (process) színek különböznek az amerikaitól, ezért külön skála kapható az európai színekre. A Pantone cég színmérő eszközöket is forgalmaz nyomtatók, szkennerek és monitorok kalibrálására.
(Pantone; Pantone - Wikipedia)RAL
Reichsausschuss für Lieferbedingungen und Gütesicherung
(Szállítási feltételekkel és minőségbiztosítással foglalkozó szervezet)

Festék- és színkeverési rendszer, a 1920-as években indult Németországban. Eleinte a közlekedésben jelzőfestékként használták, ma az állami intézmények, közszolgáltatók (pl. posta, hadsereg) színeit a RAL listából választják.

A RAL Classic listája 210 (matt) festékszínt tartalmaz, melyet 4 számjeggyel jelöl és névvel is azonosít. Az első számjegy a színezetre utal: 1 (sárga), 2 (narancs), 3 (vörös), 4 (bíbor), 5 (kék), 6 (zöld), 7 (szürke), 8 (barna), 9 (fehér/fekete). A fényes festékek jele GL (glossy, fényes): pl. RAL 841-GL., egy fényes barna festékszín.

RAL festékrendszer
Színkártya csomag


Publikálták a CIE xyY színmérőrendszerben mért adatait és a DIN (német szabvány) szerinti jellemzőit.
» Színmérés

A RAL Design színpaletta az ipar és a színtervező szakmák (építészet, design, reklámipar stb.) számára 1625 színárnyalatot tartalmaz. Ez utóbbinál nincs név, viszont 7 számjeggyel van azonosítva, mely a színezet-világosság-telítettség színérzetet jelzi. Vannak metál- és vízbázisú (waterborne paint) festékek is (RAL Effect). A festékrendszert számítógépes szoftver egészíti ki, és a színeket kreatív módon használóknak CAD-programokon is elérhető (RAL Digital). Szintén a kreatív alkalmazást, a színinspirációt segíti és a legújabb színtrendeket mutatja be a RAL Colour Feeling, nemcsak a professzionális, hanem a hobbi színalkalmazóknak is. (RAL-farben; RAL - Wikipedia)


Átváltás a két rendszer között

Színtervezési feladatokban előfordul, hogy a megbízó a színadatokat az egyik rendszerben adja meg, de a tervezőnek a másik rendszer kódjait (is) kell használnia. A kódszámok csak jelek (pl. RAL 1003), nem utalnak a valós színértékekre, ezért a tervezőnek segédeszközöket (szoftvert, táblázatot) kell használnia a konverzióhoz. Az interneten több oldalon is találhatunk konverziós táblázatokat, ahol megadják a RAL–Pantone párok kódjait. (Konverziós oldalak)

RAL – Pantone konverzió
Részlet az egyik konverziós oldal táblázatából: a RAL sorrendjében megadott színkódok, francia elnevezésük, a leginkább megfelelő
Pantone kódjai, CMYK és RGB (hexa) összetevői.
A színsávok az adott színt jelenítik meg.

Persze a két rendszer színei egymástól sok helyen eltérnek, a megfelelés nem pontos, hiszen két független rendszerről van szó. Ebben az esetben szükségünk van a kóddal jelzett szín valós (RGB, CMYK vagy más rendszerbeli) színadataira, jó esetben a konverziós táblázatok ezeket is megadják. Ha nincsenek meg a valós színadatok. akkor nem lehet elkerülni a vizuális mérlegelést sem: az egyik kód RGB adatai alapján megjelenített színhez hasonlót keresünk a másik rendszerben. Fontos, hogy ezt vizuálisan végezzük, mert az RGB értékek részbeni hasonlósága nem feltétlenül jelenti, hogy azok vizuálisan is a legközelebb esnek egymáshoz! (Ugyanis az R,G,B adatnak nem csak az abszolút értéke, hanem a 3 érték egymáshoz viszonyított aránya is fontos.)


Felhasznált és ajánlott irodalom:

Bann:
Nyomdai megrendelők kézikönyve

Konverziós oldalak listája

Pantone

Pantone - Wikipedia

RAL-farben

RAL - Wikipedia

Festékrendszerek
« A természetes festékek reneszánsza
Anyag, tárgy, szín »
62.
Nem kereskedelmi oldal    |   Non-commercial website
Erről a weboldalról  |  Tartalom (Site map)  |  Magamról  |  Jogi nyilatkozat  |  Email  | 
Utolsó tartalmi frissülés: 2015.06.30.